På Solborg er det en skrivegruppe. Beboerne som er med i denne gruppen, og som er ivrige bidragsytere til magasinet ”Landsbyliv”, ble bedt om å bidra til hjemmesiden også. Her er noen av presentasjonene av livet på Solborg:

Livet på Solborg.

Kvart på 8 spiser vi frokost på Asbjørnsen og Moe Hus. Så rydder vi opp og gjør klar til morgensamling kvart på 9.

Etter morgensamling går vi til hvert av verkstedene og jobber. Jeg jobber på urtevekstedet på formiddagen. Så har vi middag halv 1, og etter det har vi pause fram til kl. 2, da er vi på jobb igjen.

På ettermiddagen jobber jeg på Asbjørnsen og Moe Hus og har ansvaret for gjestehuset.

Så spiser vi kveldsmat kl. Halv 6 og etter det kan vi gjøre de forskjellige aktiviteter som vi vil. Noen drar til byen, på sykkeltur, går tur eller drar på trening. Jeg går på bocciatrening hver tirsdag fra kl.6 til halv 7, så jeg spiser kveldsmat når jeg kommer hjem.

Kunsten å skape et hjem.

Undertegnete bor på Asbjørnsen og Moe Hus på Solborg og har to gode naboer som heter Nils Erik og Magdalena. For eksempel hvis undertegnede kommer hjem fra byen eller treningen, sitter vi 3 på kjøkkenet i 2.etasje og prater og koser oss ved kjøkkenbordet. Noen ganger spiser vi oppe eller tar en kopp kakao, te eller kaffe. Vi prater om litt av hvert.

Vi deler på å vaske leiligheten i 2.etasje 1 gang i uka. Ellers bor vi i en liten hybelleilighet (stort rom) med eget bad.

Skrevet av Hanne Kveli

Jeg har lovet å skrive og fortelle om vårt ukeprogram sånn rent praktisk.

Søndager pleier det å være søndagssamling et sted her på Solborg. Eller vi har Offerhandling. Eller noen drar inn til kristensamfunnet i Oslo for å gå på Menneskevielsens Handling.

Selv er jeg ikke sterk nok til DET enda.

Heller ikke til å møte opp på morgensamling, mandag, INNE i selve Olavssalen, for å høre om hele kommende ukes program. Om formiddagen er jeg trøtt frem til ti-elleve.

Både pga. En langtekkelig livskrise, men også pga. En like langtekkelig overgangsalder med mange herkehormondemoner. Fysj!

Men om ettermiddagen, mandag, går jeg og arbeider sammen med Annlaug Mørkve på Urteverkstedet. Nå om våren holder vi veldig mye på med prikling; luking i fint vær. I gråvær fyller vi på tebokser, urter, salver, oljer, osv. Farvelegger ark med etiketter og skriver utenpå med tusj som vi kleber utenpå boksen: F. eks: Morgente, peppermyntete, Kryddertagetes, osv. Noen tegner, farvelegger og andre skriver innholdsfortegnelsene i hver boks hva de inneholder.

Noen maler urter på kvern, så det blir til mel. Dette blandes f. eks. med salt. Og så skriver vi utenpå etiketten: Basilikum, Merian, Timian, Oregano, Vintersar, osv.

Og vi har hyggelige tepauser. Noen ganger gnisser vi litt på hverandre og småkjekler litt. Men mest synger vi, forteller, og spør, f. eks. utenlandske medhjelpere om hva som er skikk og bruk hos dem i deres land. Jeg har spurt for mange Nina-spørsmål om ting jeg ble opphengt i. Da måtte Annlaug stoppe meg iblant.

Tirsdager er det vanligvis landsbylivverksted med Jan Martin Bang. Det er veldig koselig. Og spennende. Vi kan anmelde bøker og filmer, Alt fra Vi på Saltkråkan til en spennende film. Og antroposofisk litteratur og foredrag. Og jan fotograferer bildene fra bøkene og filmene og setter det inn i Landsbyliv. Vi har også klebet Navn-og-adresselapper på fakturaer med avsenderadresser. Også på selve Landsbylivheftene!

Vi på Landsbylivverkstedet skriver i fritiden, der de andre, både på Vidaråsen og Rotvoll, skriver på selve verkstedet. Vi har alle litt forskjellige, ulike skriverutiner.

Onsdag er det atter urteverksted. Snart skal vi plukke granskudd. I går plukket vi bjerkeblader. Nå er spilløvelsene til Sankt-Hansspillet dessuten begynt. Helst skal alle være med, men akk, på selve St. Hansdagen hvor spillet skal fremføres, og hvor vi trenger MANGE deltagere, er dessverre noen på ferie i utlandet! Og man forskyver ikke høytider! Men en ferie kunne man vel forskyve………………..?

Og nå er vi kommet til Torsdag.

Hvor det en helt vanlig torsdag ville vært Urteverksted. Eller jeg på en handletur til Jevnaker. Men i dag kolliderer de to høytidene, 17. Mai og Kristi Himmelfart. Og i morgen skal vi plukke bringebærblader.

Da er Annlaug sammen med Seniorgjengen og ser Abrahams Barn på teater i Oslo. Jeg får hjelpe Lena med å oversette til engelsk når beboere som ikke kan engelsk spør henne om noe på norsk. Som sagt orker jeg bare å jobbe om ettermiddagen etter lunch.

Det er rart, men jeg blir også tidlig trøtt om kveldene, allerede i ni-halv-ti-tiden. Jeg føler meg jo litt sær og i utakt med mitt store søvn- og matbehov. Litt som et spebarn! Og alle skolemedisinene som Ewout mener jeg i fremtiden kan trappe litt ned på, men: NB! Ikke NÅ! For nå REVNER autismens siste rester så jeg er helt omtumlet og shaky og sliter med ”bivirkningene” av denne store omkalfatringen. Det går på helsa løs. Men jeg prøver å holde tritt der jeg kan. Nå har karen i samtykke med Ewout bestemt at jeg skal ta pause fra mine daglige eurytmiøvelser til over sommerferien. For ellers gjør jeg gjerne en eller flere eurytmiøvelser mot autisme, morgen og kveld, men ikke alltid både morgen og kveld. Men HELST begge deler. Tirsdag 11.45 pleier jeg å ha eurytmi med Karen i Eurytmirommet, men skal også HER ta pause til etter ferien. Men alt dette er med på å bygge meg opp.

Minnestundene hver Torsdag formiddag er også helsebringende, men i dag er det 17.mai og Kristi Himmelfart.

Og Pinsesøndagen, den 27. Mai, om TI dager, - I DAG,- 40 døgn etter Påske, SØNDAG 27. Mai. FEMTI dager etter Påske, skal vi, over Hele Verden, eurytmisere Hallelluiah! Altså En Søndag, men ingen VANLIG Søndag. Men Pinsesøndag SAMT Eurytmiems 100-årsfest.

Her i Norge vil vi gjøre Hallelluiah kl. 13 norsk tid, mens det er midnatt i Tokyo, 5 om morgenen i New York og MIDDAG i England. Og på Lanzarote. Men ALLE står opp og gjør dette! For en FIN motvekt til denne knugende rettssaken!

Og vi møter til Samling her på Solborg allerede klokken 12.00!!

La oss kjempe, la oss seire!

Så foruten den vanlige uke med sine alminnelige ukedager og helger, så har vi altså markeringsdager og høytider. Og i dag er det altså Kristi Himmelfartsdag og 17. Mai……

PS: Solborg har morgenmøte hver eneste hverdag. Da synger de årstidssanger og leser fra Sjelekalenderen. Sjelens liv i Årsløpet. Og de står i ring ute, unntagen på mandager, for da tar de hele ukeprogrammet.

En annen ting:

Noe kjempeviktig med Solborg/Camphillmodellen, er at vi bor sammen i familier, noen, slik som jeg, har en leilighet i leiligheten. Jeg har eget kontor, soveværelse, entre og bad. Flere mer selvstendige beboere har det i hvert fall HER. Men spiser sammen med de andre. I hvertfall lunch.

Jeg tenker med smerte på HVPU-reformen, hvor VI, da vi bodde nede i Jevnakerhus, var smertelige vitner til de tvers over tunet: Sagen. Et hus med vernede leiligheter. Et ensomt menneske i HVER av leilighetene foran hver sin kjempeskjerm sitte og trøstespise. De besøker jo hverandre og får av og til en titt-innom av ansatte. Men jeg møtte jo mange av dem og kjente dem jo igjen. Overvektige og ulykkelige! Det tales jo så vakkert om at handicappede skal ha like rettigheter med de funksjonsfriske. Egen leilighet, frihet og selvstendighet. Og lønn? Og IKKE måtte bo på institusjon. HVA er VERST? Men så kom denne HVPU-reformen: TENK hva vi her i Camphill har i forhold! Et fargerikt fellesskap, sproglig, som kulturelt, selv om det er litt slitsomt å høre så meget fremmedsprog, så ER det berikende, i alle fall engelsk som mange av beboerne lærer og KAN. VI har i hvert fall et stort, kraftskjenkende og beskyttende nettverk. Og vi BOR sammen. Er nesten ALDRI alene!

Jeg er Camphiller på min hals. Lykke til med vår modell, selv om det ikke bare er idyll her heller, som steder flest! Ja, lykke til!

Nina Brun